آموزش زبان کردی

مهم: طبق سیاست اولیه قرار بر این بود که آموزش زبان کوردی برای گویشهای مختلف آن در این بخش قرار داده شود که تا اطلاع ثانوی متوقف شده است. آنچه در زیر آمده است، آموزش کوردی کرمانجی است که مدتی پیش رفت و آن هم متوقف شد. لطفا اگر سایت یا وبلاگی می شناسید که به آموزش گویشهای مختلف کوردی می پردازد به ما معرفی کنید تا علاقه مندان به زبان کوردی را به آن سایتها/وبلاگها ارجاع دهیم.
  • آموزش کوردی سورانی (شروع نشده است.)
  • آموزش کوردی کرمانجی (شروع شد اما متوقف است.)
پراکندگی جغرافیایی مردم کرمانج زبان، گوناگونی ها و تفاوتهایی را در زبان آنان پدید آورده است. به عبارت دیگر کردهای ترکیه، کرمانجهای ایران (ساکن در خراسان بزرگ (۱) و استانهای آذربایحان غربی، قزوین، گیلان و تهران)، بخشی از کردهای منطقه فدرال کردستان عراق و تمام کردهای سوریه، ارمنستان، آذربایجان، ترکمنستان، قزاقستان، قرقیزستان، گرجستان، روسیه و کردهای افغانستان (۲) و سودان (۳)، هر یک به گونه ای خاص از کرمانجی سخن می گویند. هر چند کرمانجی متداول در هر منطقه تفاوتهایی با سایر مناطق دارد اما با این وجود  زبان آنان برای یکدیگر قابل فهم است و می توانند به راحتی با یکدیگر ارتباط برقرار کنند.
آموزش کردی کرمانجی
آموزش کردی کرمانجی

آنچه در اینجا تحت عنوان “آموزش  زبان کردی کرمانجی” ارایه می شود، آموزش گونه معیار این زبان است. کرمانجی معیار کمابیش در منطقه دیاربکر ترکیه متداول می باشد و  پایه دستوری آن نیز عمدتا بر اساس نظرات جلادت علی بدرخان تنظیم شده است. این زبان در مدارس آموزش داده میشود و در نوشته‌های علمی، رسمی و اخبار رسانه‌ها و غیره به کار می رود. هم اکنون کانالهای تلویزیونی و ماهواره ای، برنامه های رادیویی (از جمله رادیو کرمانجی ایران)، کتب، نشریات و سایتهای بسیاری از این زبان در تولید محتوا بهره می برند.

آموزشهای ارایه شده تجویزی برای کاربرد آن نیست اما کسانی که کرمانجی معیار را بیاموزند به راحتی می توانند از منابع بسیار علمی و فرهنگی کرمانجی بهره ببرند و سایتهای کرمانجی و رمانها و کتب روز به کرمانجی را بخوانند. کرمانجی معیار می تواند پاسخگوی نیاز ما در عصر حاضر باشد و کمک می کند تبادل اجتماعی و فرهنگی مردم کرد در مناطق مختلف آسان گردد و افزایش یابد.

آموزش ارائه شده بروز است اما با این حال هر گونه پیشنهاد و یا انتقاد شما راهگشا خواهد بود.

پی نوشت:
(۱)    در شمال خراسان بزرگ زبانهای فارسی، کردی، ترکی و کمتر ترکمنی در کنار هم تکلم می شود. با این حال گویش غالب در شهرستانهای بجنورد، اسفراین، قوچان، شیروان، کلات نادری، مانه و سملقان و باجگیران، کردی کرمانجی است. کردی کرمانجی در شهرستانهای درگز، چناران و فاروج با در اختیار داشتن درصدی بالا، زبان دوم است. درصد کمی از کرد زبانان در روستاهای نیشابور و سبزوار سکونت دارند. اغلب مردم شهر فردوسی، مهاجران کرد اند اما در محاورات خود بیشتر به فارسی سخن می گویند. نکته بسیار مهم، شمار کردهای ساکن در مشهد ست. با توجه به مهاجرتهای گستره از سایر شهرهای کردزبان شمال خراسان به مشهد باید شمار آنها قابل توجه باشد. در اهمیت این گروه از کردها همین بس که با نفوذ و پیگیری آنها از سالها قبل رادیو کرمانجی در صدا و سیمای مشهد فعال شده است.
(۲)    ژویس بلو در کتاب دستور زبان کرمانجی
(۳)    به منبعی معتبر نیاز دارد. در حال حاضر به گفته های شفاهی یک شخصیت سیاسی در کردستان عراق استناد شده است.